Конкурс

Заключителен етап на конкурса и наградените участници

Шестнадесети Национален конкурс по счетоводство за средношколци – заключителен етап

 

Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл” и списание „Счетоводство плюс Данъци, Социални отношения” проведоха за шестнадесети пореден път Национален конкурс по счетоводство за средношколци. Съорганизатори са Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Тази година в заключителния етап на конкурса взеха участие 25 ученици от 10 професионалните гимназии в страната, които бяха излъчени на първия училищен етап на конкурса.

 

Заключителният етап на конкурса се проведе на 6 декември 2014 г. в Голямата конферентна зала на УНСС. В продължение на 3 астрономически часа учениците решаваха счетоводна задача.

 

Резултатите от конкурса бяха обявени на тържествена вечер. Гости на тържеството бяха: Емил Евлогиев – дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор, зам.-председател на Управителния съвет на ИДЕС, член на Програмния съвет на конкурса, Борислав Боянов, доктор по счетоводна отчетност, асистент във Финансово-счетоводния факултет на УНСС, член на Оперативния съвет на конкурса, и Христо Славов – управител на Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл” и списание „Счетоводство плюс...”, изпълнителен секретар на Програмния съвет на конкурса.

 

Водещият Георги Славов връчи сертификати на всички ученици и техните преподаватели. След което обяви решението на комисията за оценяване на писмените работи на участниците в състав: Димитана Христова, дипломиран експерт-счетоводител – председател, и членове: Славка Колева, дипломиран експерт-счетоводител, и Борислав Боянов, доктор по счетоводна отчетност, асистент във Финансово-счетоводния факултет на УНСС, и връчи грамоти на наградените ученици и на техните преподаватели, както и наградни купи на най-добре представилите се професионални гимназии.

 

Участниците в заключителния етап на конкурса бяха поздравени от името на ИДЕС от неговия зам.-председател Емил Евлогиев, който връчи награди на всички участници и книга – издание на ИДЕС, на наградените ученици.

 

Борислав Боянов, асистент във Финансово-счетоводния факултет на УНСС, честити успеха на бъдещите студенти в УНСС.

 

Христо Славов – управител на Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл” и сп. „Счетоводство плюс...” поздрави наградените ученици и техните преподаватели с постигнатия резултат и пожела по-нататъшни успехи на всички участници в конкурса.

 

Наградените ученици:

Петимата най-добре представили се ученици на заключителен етап на конкурса са:

На първо място (с резултат 99% решение) – Михаела Савова от Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново;

На второ място (с резултат 94% решение) – Добрин Стоилов от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград;

На трето място (с резултат 89% решение) – Йоана Георгиева от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” – Силистра;

На четвърто място (с резултат 83% решение) – Теодора Кючукова от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора;

На пето място (с резултат 78% решение) – Соня Цветкова от Национална търговска гимназия – Пловдив.

Според регламента на конкурса петимата ученици получават оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2015-2016 г.

 

Наградените преподаватели:

Преподавателите, подготвили петимата най-добре представили се ученици на заключителен етап на конкурса, са:

На първо място – Мария Веселинова от Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново;

На второ място – Богдана Костадинова от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград;

На трето място – Марияна Винарова от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” – Силистра;

На четвърто място – Венета Йоргова от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора;

На пето място – Пенка Миленчева от Национална търговска гимназия – Пловдив.

Наградата за петимата преподаватели е годишен абонамент за 2015 г. за издание на Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”.

 

Наградените професионални гимназии:

І място Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора, представена от:

- Теодора Кючукова

- Мариана Динчева

- Кристияна Ботева

с преподавател Венета Йоргова

 

ІІ място – Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, представена от:

- Михаела Савова

- Мариана Димитрова

- Цанислав Николов

с преподавател Мария Веселинова

 

ІІІ място – Национална търговска гимназия – Пловдив, представена от:

- Соня Цветкова

- Кристияна Малинова

- Поля Нанкова

с преподаватели:

- Пенка Миленчева

- Елена Тенева

- Мария Стойчева